Nieuwe eyecatchers in het straatbeeld
In ons straatbeeld zie je steeds meer elektrische fietsen, hoverboards, monowheels, segways,… Allemaal zeer origineel en prettig in gebruik, maar het zit het eigenlijk met verzekering van dergelijke toestellen?
Misschien ging je ervan uit dat dit soort zaken ‘speelgoed is en het niet nodig is hiervoor een verzekering af te sluiten.
Verzekeringsplicht motorrijtuigen
Al deze voertuigen worden gekwalificeerd als motorrijtuig. Dat heeft als belangrijk gevolg dat er een verzekeringsplicht is in het kader van de WAM-wet, als dergelijke voertuigen zich op de openbare weg of op terreinen toegankelijk voor publiek begeven. De groene kaart is in dat geval een verplicht document. Op de groene kaart moeten een aantal verplichte gegevens staan, zoals het plaatnummer/onderstelnummer, merk/type, polis nummer. Een omruiling of aankoop van een toestel vergt een nieuwe groene kaart.
Een blik op enkele nieuwe vervoermiddelen
Segway/Hoverboard/Elektrische step (maximum 18 km/uur)
Dit vervoermiddel kan in eerste instantie gekwalificeerd worden als voertuig (= verplaatsingsmiddel voor een persoon). Het is daarenboven een motorvoertuig, aangezien het wordt aangedreven door een elektrische motor (= mechanische kracht). Het moet bijgevolg gedekt zijn door een verplichte motorrijtuigenverzekering. Je dient dus over een groene kaart te beschikken.
Elektrische rolwagen (maximum 18 km/uur)
Ook voor een elektrische rolwagen moet je klant een verzekering motorrijtuigen en groene kaart hebben, ongeacht de aandrijfkracht (brandstof, elektriciteit …)
Elektrische fiets
Niet alle elektrische fietsen vallen onder de verzekeringsplicht. De aanwezigheid van trapondersteuning en de maximumsnelheid bepalen of een elektrische fiets al dan niet als motorrijtuig moet worden aanzien en bijgevolg door een verplichte motorrijtuigenverzekering moet worden gedekt.
E-bike met trapondersteuning: 25 km/uur = rijwiel
Net als bij een gewone fiets moet hier getrapt worden om de fiets voort te bewegen. Spierkracht is dus noodzakelijk om zicht te kunnen verplaatsen. Daarom valt deze fiets niet onder de definitie van ‘motorrijtuig’, maar wordt die gelijkgesteld men een ‘gewone’ fiets. Aansprakelijkheid is verzekerd in de gezinspolis.
E-bike met trapondersteuning: 25 km/uur tot 45 km/uur = bromfiets klasse B
Deze fiets neemt – in de familie van de elektrische fietsen- een uitzonderlijke plaats in.
Een elektrische fiets met trapondersteuning en maximumsnelheid tussen 25 km/uur en 45 km/uur wordt door de wet gelijkgesteld met een bromfiets klasse B. Die fiets valt dus on der de wettelijke verzekeringsplicht en moet bijgevolg ingeschreven zijn en over een groene kaart beschikken.
E-bike met elektrische hulpmotor die helpt zonder trappen
Een Elektrische fiets, die louter met de hulp van een motor kan rijden, valt altijd onder de definitie van een motorrijtuig. Haalt de fiets een snelheid tot 25 km/uur, dan wordt die gelijkgesteld met een bromfiets klasse A. Kan de fiets een snelheid halen van maximum 45 km/uur, dn wordt die gelijkgesteld met een bromfiets klasse B. Voor beide klassen is er inschrijvings- en verzekeringsplicht en blijft de groene kaart een verplicht document.
Monowheel (maximum 18 km/uur)
Dit zijn éénwielers die dankzij elektromotoren in balans blijven en dus zonder handvat bestuurd kunnen worden.
Omdat het voertuigen zijn, die zich louter door een mechanische kracht voortbewegen, zijn het allemaal motorrijtuigen. Voor dit soort voortuigen is er in de wetgeving nog twijfel of ze zich nog wel op de openbare weg mogen bewegen. Zolang er hierover geen duidelijkheid is, zijn monowheels verzekerd in de gezinspolis.
Motorrijtuigen in de gezinspolis.
Wat als je in jouw tuin een bezoeker aanrijdt?
Motorrijtuigen die zich nooit op de openbare weg begeven, vallen niet onder de verzekeringsplicht. Als ze schade veroorzaken, is dat verzekerd in de gezinspolis.